Praktické informace o Bali

Vízum na Bali a do Indonésie aktuálně

Existují tři základní typy víz vhodných pro turisty, jež se liší podle délky plánované návštěvy země. Od 10. 3. 2016 jsou pro občany České a Slovenské republiky zrušena vstupní víza při pobytu v Indonésii do 30 dnů, tato víza nelze prodloužit. Kromě 30 denních víz- FREE VISA jsou zde i další dvě možnosti, a to VISA ON ARRIVAL (VOA), nebo také VISIT VISA (VV) nezbytná při pobytu nad 30 dnů s maximální délkou pobytu do 60 dnů, která lze dále prodloužit. VV je zapotřebí vyřídit předem na Indonéském velvyslanectví v Praze.

FREE VISA

Občané ČR a SR nepotřebují víza pro vstup do Indonésie do 30 dnů pobytu zejména za účelem turistiky, rodinné návštěvy, socio-kulturním, transitu do další země apod.

  • Tato víza nelze nadále prodlužovat.
  • Při překročení povolené délky pobytu vzniká povinnost uhradit poměrně vysoké pokuty.
  • Vždy budete potřebovat pas platný po dobu min. 6 měsíců od vstupu do země.

VOA- Víza na Bali při příjezdu

Cestující si taktéž od roku mohou zažádat o takzvaná Visa On Arrival, která lze získat přímo na některých letištích či v námořních přístavech v Indonésii.

  • Poplatek za VOA činí 35 USD.
  • Platnost žadatelova pasu musí být nejméně 6 měsíců ode dne vstupu na území Indonésie.
  • Musíte mít zajištěnou zpáteční letenku či jízdenku v daném termínu.
  • Maximální povolená délka pobytu je 30 dnů s možností prodloužení.

VOA můžete na rozdíl od FREE VÍZ jednorázově prodloužit za poplatek, a to o dalších 30 dnů. Na tato víza můžete tedy pobývat na území Indonésie celkem 60 dní.

 

VV- VISIT VISA

Pokud si přejete vyřídit rovnou delší vstup nad 30 dnů, budou pro vás nejvhodnější VISIT VISA, jež lze vyřídit na Velvyslanectví Indonéské republiky v Praze. Tato víza umožňují maximální pobyt do 60 dnů, mohou však být 4x prodloužena na indonéském imigrační úřadě, a to vždy o 30 dnů. Celkem tak můžete zůstat v Indonésii až půl roku, aniž byste zemi museli opustit.

  • U těchto víz Vám tedy při pobytu do 60 dnů odpadá starost s prodlužováním VOA.
  • Pozor nově od roku 2019 musí žadatel uhradit poplatek za vyřízení VV bankovním převodem (nikoliv v hotovosti), poplatek činí 50 USD.
  • Víza by poté měla být použita do 90 dnů ode dne jejich vydání.

Pokud z Indonésie odletíte v době platnosti, tak Vaše Visit Visa končí, neboť jsou pouze jednovstupové (tzv. single entry).

 

Pobyt v Indonésii delší než půl roku

Po čtvrtém prodloužení Visit Víz (60 dní + 4 x 30 dní tj. 180 dní dohromady) je potřeba opustit území Indonésie. Pokud však plánujete zůstat zde delší dobu, není jiná cesta než podstoupit tzv. VISA RUN, což znamená vycestovat z Indonésie do nejbližší země, kde se nachází indonéská ambasáda, která Vám vydá nová 60 denní Visit Visa, jež budete moci opět 4x prodloužit o 30 dnů.

Proces prodloužení víz

Veškeré prodlužování víz je samozřejmě za poplatek (ať už Visa On Arrival či Visit Visa). Buď vás čeká úřednické martyrium, když se rozhodnete ušetřit pár korun a vyřídit si prodloužení sami nebo si najděte vízového specialistu (Visa Agent) přímo na Bali za poplatek od 800 000 rupií za jedno prodloužení. Doporučujeme například agenturu Visa4Bali, která Vám se vším poradí (případně i s procesem vyřizování víz v Kuala Lumpur či Singapuru).

Při prvním prodloužení víz Vás nemine návštěva imigračního úřadu (v Jimbaranu, Denpasaru atd.) kvůli otiskům prstů, při dalším prodlužování (druhé, třetí a čtvrté) už jen stačí zaplatit poplatek agentovi a ten za Vás vše vyřídí a ušetří Vám tak spoustu času i papírování.

Dlouhodobý pobyt pro studenty z České i Slovenské republiky

Pokud jste si Indonésii zamilovali, rádi byste zde zůstali delší dobu a zároveň získali zcela nové zkušenosti a jste ve věku od 17 do 35 let, doporučujeme podívat se blíže na PROGRAM DARMASISWA. Tento program umožňuje zahraničním studentům ze zemí, jež mají s Indonésií diplomatické vztahy (Česká i Slovenská republika), studovat indonéský jazyk, kulturu a umění. Budete tak mít možnost získat víza opravňující k pobytu až na 2 roky (s možností prodloužení) a dokonce měsíční stipendium ve výši 2.550.000 – 2.950.000 IDR (podle místa pobytu).

Dlouhodobá víza na Bali

Pro získání víza je zapotřebí předložit následující dokumenty:

  • Vyplněnou žádost (formulář ke stažení ZDE) s jednou barevnou fotografií o velikosti 3,5 x 4,5 cm, s bílým pozadím.
  • Pas platný po dobu minimálně 6 měsíců od plánovaného vstupu do země. Ujistěte se, že máte v pasu k dispozici alespoň 3 prázdné stránky.
  • Rezervaci nebo kopii zpáteční letenky (jízdenky) do Indonésie.
  • Prokázat dostatek finančních prostředků na celý pobyt v Indonésii (např. výpis z účtu), a to minimálně ve výši 2 500 USD, příp. odpovídající částku v CZK (pouze pro vízum na 60 dní).

Poměrně nově již není potřeba předložit itinerář cesty ani zvací dopis.

Pro více informací doporučuji navštívit stránky Indonéské Ambasády v Praze.

Odebírejte novinky o Bali!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Štítky: ,

 
Uloženo dne 3.9.2019. Rubrika Praktické informace o Bali. Komentářů: 0.

K článku zatím nejsou komentáře. Buďte první, kdo napíše komentář :)

Přidejte svůj komentář