Jídlo

Singaraja Market- Pasar Anyar. Fotoreportáž

Singaraja (sever ostrova) je hned po Denpasaru druhé největší město na Bali (s více než 120.000 obyvateli), které bylo do roku 1963 administrativním centrem holandské kolonie. Dnes tu žije etnická směsice Balijců, Číňanů a muslimů. Na mnoho turistů (bule) zde však nenarazíte. Můžete zde navštívit unikátní knihovnu s lontarovými rukopisy (speciální palmové listy), jeden z mnoha chrámů nacházející se přímo ve městě nebo tradiční tržnici Pasar Anyar.

Pasar Anyar je obchodním centrem staré části Singaraje.
Nejrušněji zde bývá brzy ráno (kolem 05.00 am), ale s prodejci, nabízejícími živé slepice a kachny, chrámové obětinky, sarongy a látky, ručně vyráběné nože a dýky, zeleninu, ovoce a koření, se zde setkáte během celého dne.
Pouliční jídlo je na ostrově to nejlepší. Nebojte se experimentovat!
Příprava tradičního Balinéského pokrmu- Sate Ayam.

TIP: Poznejte všechny vůně a chutě Indonésie na vlastní kůži. Vydejte se na jeden ze zájezdů na Bali. Zúčastnit se můžete jak poznávacích zájezdů, tak i kratších výletů na pár dní.

Sate Ayam– grilované kuřecí maso na jehle se sójovou omáčkou a rýžovými knedlíčky.
Jen pro silné povahy. Kupovat maso na tradičních tržnicích spíše nedoporučuji (jedině hodně brzy ráno, kdy je maso čerstvé). Maso často leží nezakryté na stole celý den v 35°C. Občas můžete vidět, jak na něm hodují mouchy.
Každý den můžete vybírat z velkého množství čerstvé zeleniny, tropického ovoce a koření.

Bali je skutečným rájem pro milovníky ovoce. Díky poloze v blízkosti rovníku, sopečných vysočin a úrodných plání se na ostrově pěstuje mnoho různých druhů. Na tržnici v Singaraje budete mile překvapeni nízkými cenami (nezapomeňte smlouvat).
Exotické ovoce rambutan. Slovo „rambutan“ by se dalo přeložit jako ,,vlasy džungle“. Ovoce je pokryto jemnými vlásky, které mu dodávají chlupatý vzhled. Rostou v shlucích stromů, které se běžně pěstují na venkově. Když ovoce dozraje, tak jeho slupka zčervená a dužina uvnitř začne být sladká. Rambutan chutná podobně jako mix liči a hroznového vína.
Banán (pisang) je tropické ovoce, které se vyskytuje v mnoha zemích světa a není tak pro nás ničím novým. Na Bali však banány přicházejí v mnoha různých variantách. Většina odrůd je poměrně malá, ale velmi sladká. Podle druhu banánu může být konzumován čerstvý nebo smažený. Pisang Goreng je populární tradiční balijský dezert, který koupíte na každé tržnici.

Vlevo v rohu fotografie můžete zahlédnout zajímavé ovoce- Salak. Toto ovoce je více známé jako Snake Fruit (hadí ovoce), neboť jeho slupka vypadá jako hadí kůže. Ovoce je křupavé a chutí připomíná ananas či skoré jablka (sladká chuť s kyselou notou).
Setkáte se také s výběrem luštěnin a sójových bobů.
Jedním ze základních koření balijské kuchyně jsou chili papričky, které mohou být opravdu pálivé. Již malé množství vás dokáže překvapit svou silou.
K většině pokrmů se místo čerstvého nasekaného chili podává sambal (tradiční pálivá omáčka, různé druhy).
Zázvor, citronová tráva, koriandr– to jsou jen některé z dalších koření, které se používají na dochucení balijských pokrmů.
Cibule tvoří základ mnoha jídel.
Místní lidé jsou moc přívětiví a celý den se usmívají. Na jihu ostrova jsou Balinésané na turisty zvyklí, tady však budete pořád působit jako velká atrakce.
Na Bali se dá smlouvat prakticky o všem. Jedná se o druh umění vyžadující humor a takt. Pokud navštívíte místní tržnice, počítejte s tím, že první cena, kterou vám prodejci řeknou je pravděpodobně nadsazená.
Příprava obětinek pro bohy. Život na ostrově ovlivňují nálady Bohů i démonů a tak ceremonie a slavnosti, které je oslavují, tvoří jednu ze základních ingrediencí Bali. Jsou tím, co činí Bali tak poutavým a exotickým, protože tradice a rituály se tu opravdu žijí a nejsou jen efekt a pro pobavení turistů. Místní projevují úctu Bohům denně takřka na každém kroku.
Obětinky najdete je téměř na každém kroku- u vchodů do domu, u kořenů stromů, v obchodech, na cestách nebo u řidiče na palubní desce. Tyto obětinky jsou malé dárky pro Bohy, jimž je lidé žádají o přízeň.
Balinésané každý den dávají svým Bohům obětinky– košíky pletené z banánových listů se vším, co může bohy potěšit (květy, peníze, cigarety, vonné tyčinky, sladkosti, rýži a další).

Stáhněte si ZDARMA průvodce po Bali a Indonésii. 

Štítky: , , , , , , , ,

 
Uloženo dne 28.3.2020. Rubrika Jídlo. Komentářů: 0.

K článku zatím nejsou komentáře. Buďte první, kdo napíše komentář :)

Přidejte svůj komentář