Jídlo

Ráj milovníků ovoce

10 druhů tropického ovoce, které na Bali určitě vyzkoušet:

1. MANGO

Mango se již dávno běžně prodává i v České republice, ale věřte mi, s čerstvými mangy na Bali se chuťově absolutně nedá srovnávat. Mango patří mezi nejpopulárnější ovoce na ostrově (a určitě mezi mé nejoblíbenější). Hlavní sezóna začíná v září. Během dozrávání slupka ovoce mění barvu se zelené na žluto-červenou, zatímco dužina získává intenzivně oranžový odstín.

Ovoce je velmi sladké a často se přidává do nejrůznějších míchaných nápojů, dezertů, ale také salátů či smoothies.
2. SALAK

Salak, zajímavé ovoce, jež je více známé jako Snake Fruit (hadí ovoce), neboť jeho slupka vypadá jako hadí kůže. Ovoce je křupavé a chutí připomíná ananas či skorá jablka (sladká chuť s kyselou notou). Napoprvé vám možná úplně nesedne jeho atypická chuť, ale nebojte se, dát mu ještě jednu šanci. Jedná se o ideální ovoce na cestování, neboť z něj neteče žádná lepkavá šťáva.
3. RAMBUTAN

Rambutan je velmi exotické ovoce. Slovo „rambutan“ by se dalo přeložit jako ,,vlasy džungle“. Ovoce je pokryto jemnými vlásky, které mu dodávají chlupatý vzhled. Rostou ve shlucích na  stromech, které se běžně pěstují na venkově. Když ovoce dozraje, tak jeho slupka zčervená a dužina uvnitř začne být sladká. Rambutan chutná podobně jako mix liči a hroznového vína.

Stáhněte si ZDARMA průvodce po Bali a Indonésii. 

4. BANÁNY

Banán (pisang) je tropické ovoce, které se vyskytuje v mnoha zemích světa a není tak pro nás ničím novým. Na Bali však banány přicházejí v mnoha různých variantách. Většina odrůd je poměrně malá, ale velmi sladká. Podle druhu banánu může být konzumován čerstvý nebo smažený.

Pisang Goreng je tradiční balijský dezert, který koupíte na každé tržnici.
5. DURIAN

Durian je velmi zvláštní ovoce, které je oblíbené po celé jihovýchodní Asii (je považován za krále ovoce). Zatímco většina místních durian naprosto zbožňuje, většina cizinců jej nenávidí kvůli silnému charakteristickému zápachu, díky čemuž je zakázáno nosit jej do většiny hotelů či na palubu letadel.

Povrch ovoce je ostnatý a drsný, zatímco vnitřek je krémový a nasládlý. Může být součástí některých pokrmů (v Malaysii jsem například zaznamenala spousty durianových pekařství, či dokonce durianovou zmrzlinu). Durian jsem párkrát sama vyzkoušela, ale nemůžu s jistotou říct, zda jej mám ráda, či nenávidím. Konzistencí připomíná pudink a chutí tak trochu česnek (umíte si představit pojídat česnekový pudink? 😊). Britský přírodovědec 19. století Alfred Russel Wallace popsal jeho chuť jako „bohatý vanilkový krém s výraznou chutí mandlí“. Tak teda nevím jistě, jestli jsme jedli stejné ovoce..? Slyšela jsem, že je geneticky dáno, zda vám ovoce bude chutnat nebo ne a poznáte to už podle toho, zda vám voní nebo jeho aroma nemůžete vystát. To dává smysl, neboť chuť a čich jsou velmi blízce spjaté.

Durianová sezóna začíná v listopadu, kdy můžete pozorovat spoustu stánků kolem silnic, jež je nabízejí.

Všimněte si, jakým způsobem místní durian po zakoupení převážejí- díky silnému zápachu jej pro jistotu uvazují zvenku na podvozek auta 😊.

TIP: Vydejte se na zájezd na Bali s českým průvodcem a poznejte tak blíže bohatou kulturu tohoto tropického ostrova.

6. MANGOSTAN

Mangostan je fialové ovoce o velikosti malého jablka či pomeranče. Pevnou fialovou slupku ovoce jednoduše otevřete tak, že nejprve odstraníte stopku a potom celou dlaní ovoce zmáčknete. Dostanete se tak k dužině- ovoce uvnitř vypadá jako bílá mandarinka. Je rozděleno do půlměsíčků a chuť je naprosto dokonalá! Perfektně vyvážené tóny sladkého a kyselého. Sezóna začíná v prosinci.

Ze sušených slupek se vyrábí vynikající čaj.
7. PAPÁJA

Papája roste na Bali celoročně a téměř na každém kroku! Chuťově platí totéž, co jsem již výše zmínila o mangu- vůbec se nedá srovnat s papájou, kterou zakoupíte v českých obchodech.

Dužina ovoce je oranžová, velmi sladká a jemná (méně výrazná). Slupka a černá semínka uvnitř jsou nepoživatelná a musíte je tak nejprve očistit. Místní věří, že toto ovoce vám může pomoci při zažívacích potížích a bolestech břicha(,,Bali belly’’).

Zkuste si ovoce před konzumací pokapat šťávou z limetky.
8. POMELO

Pomelo zakoupíte na každé tržnici i v supermarketech. Narozdíl od pomela, které seženete u nás, je jeho chuť velmi sladká s lehce hořkým podtónem a vůbec ne kyselá! Tento citrus má poměrně tlustou, houbovitou slupku zelené barvy a dužina uvnitř je lehce narůžovělá.

Zkuste si přidat pár kousků pomela do salátu.

Usušenou slupku místní používají jako přírodní repelent proti komárům (slupku pálí).
9. GUAVA

Jedná se o ovoce, které má tvar a barvu hrušky. Většinou se používá jeho šťáva. Je bohatá na vitamíny.
10. SIRSAK

Plod sirsaku je 20-30 cm dlouhý a připomíná protáhlou šišku. Je pokrytý měkkými ostny. Nejprve má zelenou barvu, která se po dozrání mění ve žlutozelenou. Dužina plodu je mírně kyselá a má krémovou konzistenci. Chuť připomíná kombinaci jahod s banánem. Semena, která se v dužině nacházejí, jsou jedovatá a před konzumací je nutné je odstranit. 

Listy sirsaku se dlouho používaly jako prostředky proti parazitům, vysokému krevnímu tlaku a rakovině.

Zkuste čerstvé džusy ze sirsaku- výborná je kombinace se sladkými banány a mangem.

Štítky: , , ,

 
Uloženo dne 31.3.2020. Rubrika Jídlo. Komentářů: 0.

K článku zatím nejsou komentáře. Buďte první, kdo napíše komentář :)

Přidejte svůj komentář